“Drones” per a aplicacions civils

 

Desembre passat, Amazon declarava als mitjans que aviat distribuiria els seus productes mitjançant petits robots aeris. D’aquesta manera, els coneguts drones o UAV (Unmanned Aerial Vehicles), fins ara bàsicament emprats en missions militars, entrarien per la porta gran al mercat immens de les aplicacions civils.

La proposta d’Amazon té quelcom de ciència ficció, ateses les innombrables dificultats que aquests ginys encara han de superar, però segurament menys que no ens pensem. I pel que fa a les dificultats esmentades, principalment centrades en els aspectes de seguretat, que són els mateixos que fan més difícil que circuli un cotxe no tripulat pels nostres carrers que no enviar un coet a la lluna, suposen un veritable repte tecnològic que, com tots, empenyerà fort l’R+D i la competència, i, de retruc, l’economia.

Per començar, amb aquest canvi d’any els EUA havien de seleccionar els únics sis espais de restricció aèria que preveuen al seu territori per fer proves d’UAV. Desenes de campus universitaris americans, i les seves Administracions territorials respectives, hi optaven i vivien el procés amb l’expectació similar a com viuen les ciutats les candidatures olímpiques. No debades hi pot haver darrera l’embrió d’un negoci milionari.

Al nostre país, com qui no vol la cosa i sense fer-ne gaire difusió, l’empresa de Moià CATUAV, pionera europea en el desenvolupament d’UAV’s i en la seva utilització en aplicacions civils, portava temps negociant amb l’Administració espanyola per poder disposar d’un espai aeri restringit pel vol d’aparells no tripulats. Hi havia un espai d’aquests característiques a Huelva, on l’INTA té les seves instal·lacions, i se sabia que l’Estat només vol que n’hi hagi tres.

Doncs bé, aquesta mateixa setmana, CATUAV ha rebut de Fomento la confirmació positiva per a l’espai de restricció aèria de 2.500 hectàrees al voltant del seu nou Centre d’excel·lència d’UAV’s,amb què Ascamm ja ha signat un conveni de col·laboració per assajar els seus prototips.

 És tracta d’una molt bona notícia que moltsmitjans de comunicació han recollit i que ara es tracta que també reculli l’Administració, principal usuària potencial d’UAV —prevenció i control d’incendis, observació de la terra, cartografia, agricultura de precisió, gestió de catàstrofes, control de trànsit…—, i que també l’aprofiti el seguit d’empreses que poden fer d’aquesta nova tecnologia un potent sector industrial tecnològicament capdavanter.

Comments are closed.