El futur industrial es perfila el 15-O

Aquesta tardor Europa afronta reptes singulars: d’organització territorial, amb els referèndums a Escòcia i Catalunya i la problemàtica expansió cap a l’Est, i de naturalesa econòmica, amb el pla d’inversions de 300.000 milions proposat pel nou president de la Comissió Europea, que, sumats als precs de Draghi demanant ajuda fiscal a la seva lluita monetària contra la deflació, permeten albirar un canvi radical de paradigma: de l’austeritat dogmàtica al creixement i la generació d’ocupació.

 Per a alguns, aquest pla d’inversions ha de facilitar la reindustrialització europea; per a uns altres, una transició energètica que alliberi Europa de la dependència forana i li permeti liderar la revolució cap a la sostenibilitat. En tot cas, dos objectius que poden anar de la mà si la reindustrialització se sustenta en l’eficiència energètica i econòmica dels processos industrials i dels productes resultants: vehicles elèctrics, moldeig per ultrasons, nous materials…

 Precisament, aquest és l’objecte de debat del Fòrum Ascamm 2014, on experts energètics analitzaran l’impacte del canviant mix d’energia en la indústria, alhora que empreses capdavanteres ens parlaran d’innovacions industrials disruptives, com ara els cotxes elèctrics, els drones per a ús civil i el potencial industrial del grafè.

 Amb una indústria minvant arreu del món, només la més eficient reeixirà. Que ningú no s’enganyi: reindustrialitzar Europa no suposa manà per a les industries d’antany sinó una aposta per les futures; és a dir, una oportunitat només per a innovadors. De fet, una mena d’autopista que farà que els innovadors guanyin encara més distància respecte els que no ho són.

 Per això les macro xifres europees tenen el seu mirall en Fòrums d’aquesta mena on es decideix en què es plasmaran aquelles. Al capdavall, la macroeconomia és el resultat d’una munió ingent de decisions microeconòmiques i el resultat d’uns que es veuen obligats a tancar el negoci al costat dels qui l’amplien. Per això afirmem que el 15-O albirarem algunes d’aquestes noves “autopistes” cap al nostre futur.

 Perquè és cert que hi ha innovacions disruptives que canvien radicalment l’entorn precedent; però també ho és que cap de disruptiva sorgeix del no res, que calen innovacions incrementals continuades fins a precipitar-les i per aprofitar-les. Per això un Fòrum com el d’Ascamm no ha de ser un aparador per admirar sinó un revulsiu per actuar; per tornar després a l’empresa i preguntar-nos: i jo, com puc fer millor/diferent allò que fem?

Comments are closed.