Els mitjans i la tecnologia

Ara no fa gaire, la premsa va donar notícia que Amazon tenia previst lliurar els seus productes mitjançant “drones”, petits aparells aeris no tripulats que sobrevolarien les nostres ciutats per dur-nos la nostra comanda a casa.

Els experts diuen que això té encara més de ciència ficció que de realitat propera, ateses les dificultats regulatòries que avui afecten aquests aparells voladors i atesos els reptes tecnològics que encara han de superar per garantir la seguretat. Això no obstant, la notícia va desfermar un interès inusitat per empreses que pocs mesos abans, si les anaves a veure per parlar-los de “drones”, ni tan sols no et rebien.

Més recentment ha passat quelcom semblant amb la impressió 3D. Un parell de notícies a tota pàgina i un munt d’empreses interessades a saber com pot afectar-les aquesta tecnologia i si és cert que poden anar desballestant totes les seves màquines i comprar a canvi un parell d’impressores.

En ambdós casos, però, la notícia arriba als mitjans de difusió quan qui ha de liderar una nova tecnologia ja ha pres posicions. És a dir, arriba massa d’hora pels consumidors i molt tard per a qui pretengui anar per davant de la competència; i de vegades molt tard fins per poder resistir-la. D’alguna manera, la notícia mesura l’endarreriment relatiu de tots aquells als qui crida l’atenció, i relata el que ja ha passat als qui s’han quedat enrere.

Per estar al dia cal, doncs, anar per davant de la notícies. Cal bussejar entre les patents que es publiquen i encara més fondo: pels articles dels mitjans especialitzats, pels congressos científics i tecnològics… Cal, en definitiva, una estratègia de “business intelligence” que ni s’improvisa ni es substitueix llegint la premsa.

I això només per estar al dia! És a dir, perquè la competència no ens agafi amb els pixats al ventre i no ens quedi sinó tancar. Perquè si el que es vol és anar per davant de la competència, aleshores tot l’anterior són mers inputs amb què alimentar la nostra pròpia recerca, i aleshores la informació, en comptes de difondre-la, caldrà amagar-la tant com sigui possible per no donar pistes a la competència.

Així doncs, benvingudes les notícies tecnològiques i l’interès que desperten. Per a allò de què parlen ja no serveixen, però pot molt ben ser que aquest empresari alertat es disposi a voler anticipar-se en el futur. I a partir d’aquí, tot està per fer i tot és possible.

Comments are closed.